Microsoft AX

A Microsoft Dynamics AX kialakításánál szempont volt, hogy megfeleljen a több telephelyen – akár több országban – üzleti tevékenységet folytató közép- és nagyvállalatok ágazatspecifikus igényeinek. Az átfogó vállalatirányítási (ERP) megoldás a jól ismert Microsoft-szoftverekhez hasonlóan, azokkal integrált módon működik, képes az üzleti folyamatok automatizálására és korszerűsítésére, és oly módon köti össze vállalatát a világszerte megtalálható ügyfelekkel, üzleti partnerekkel és leányvállalatokkal, amely elősegíti az üzleti sikert.

 

Általános áttekintés:

 

Dynamics AX 2012

 

Már a magyar ügyfelek számára is elérhető a Microsoft vállalatirányítási rendszerének legfrissebb változata, a Microsoft Dynamics AX 2012 R2. A Microsoft komoly erőfeszítéseket tett, hogy minden területen kiterjessze a szoftver képességeit. Ha mégis ki kellene emelni a legfontosabbakat, az alábbi négy újítás mindenképpen a lista elejére kívánkozik.

 1. Új iparágspecifikus funkciók garmadája könnyíti meg a vállalkozások üzleti folyamatainak vitelét a legfontosabb iparágakban.
  Gyártás
  A feldolgozóipar gyártási folyamatai kibővített támogatást kaptak. Könnyebb lett az aktív összetevők menedzsmentje a teljes gyártási folyamat során, és javult a nyomon követhetőség is, vagyis egyszerűbb lett a folyamat és a termék jellemzőinek gyűjtése.
  Kiskereskedelem
  Az áruválaszték egységesen kezelhető az összes értékesítési csatornában, a munkafolyamatok pedig átfoghatnak több csatornát is. A SharePoint 2013-ra alapozva új, integrált webáruház-motor is jár a termékhez, amely bármilyen eszközről egységes vásárlási élményt nyújt a vásárlóknak.
  Állami szektor
  Egyszerűbbé vált a közintézmények költségvetési terveinek elkészítése. A Dynamics AX 2012 R2 munkafolyamat-motorja, kiegészítve az Excel képességeivel, megkönnyíti az egyes munkafázisok jóváhagyását, a változások nyomon követését és a jelentések készítését.
 2. Még több, üzletileg hasznos információ válik elérhetővé a felhasználók számára. Egyszerűbb lett a működési jelentések készítése, számos új KPI-on keresztül mérhető az üzlet teljesítménye, az SQL Server 2012-ben bevezetett Power View technológiának köszönhetően pedig interaktív és könnyen használható vizualizációs módszerekkel lehet új összefüggésekre bukkanni.
 3. Tovább javult a Dynamics AX nemzetközi jellege. További 11 országra — köztük Magyarországra — jelent meg új lokalizáció, miáltal a szoftvernek immár 36 nemzetközi változata létezik. Hatékonyabb lett a több országra kiterjedő működés. Az eddig is meglévő adatmegosztási lehetőségek kibővültek az adatpartíció képességével: az egyes részlegek, leányvállalatok adatai elválaszthatók egymástól, miközben megmaradnak a közös infrastruktúra előnyei.
 4. Egyszerűsödött a szoftver életciklusának kezelése. Az új életciklus-szolgáltatásoknak köszönhetően könnyebb lett a telepítés és az üzembe helyezés, külön adatmigráció keretrendszer könnyíti meg az adatok exportját és importját, és lehetőség van az egyedi fejlesztésű kódok ellenőrzésére is.

 

AX 2012 Chart of Account improvements